İran’da Gidilmesi Gereken Yerler : Masule Köyü

İran’da Gidilmesi Gereken Yerler : Masule Köyü

İran’a bir çok ön yargıyla gitmişken, keşfettikçe her yerini sevmeye başladım. Gittiğim her yerde anlatabileceğim bir çok anı olsa da bana göre gitmeniz gereken yerlerin başında olması gereken ve doğasıyla size nefes aldıracak, yaklaşık 800 kişilik nüfusa sahip bu köy (Masule Köyü), aynı zamanda oldukça da ucuz. Reşt‘ta vardığımızda kalacak yerimiz olmamasına rağmen otobüste tanıştığımız ve Türkçe’yi çok az bilen bir çocuk bizi evine davet etti ve sayesinde Reşt şehrinin merkezini de gezmiş olduk. Ailesi bize bir sürü şey hazırladı, gitmemiz gerektiğini söylediğimizde de bizimle gelmek istediler ama biz otostopla gideceğimiz için onlara bunu açıklamadan yola koyulduk. İran’ın kuzeyinde bulunan bu köye vardığımızda kalacak yer ayarlamadan gitmiştik ve sorduğumuzda yaklaşık 100 TL demişlerdi. Biz bulduğumuz her yere sorarak en son bunu 25 TL ye indirdik ve 1 gecelik ev kiraladık :). Buraya gitmeyi istememizin en büyük nedeni olan bu köyün en önemli özelliklerinden biri ise; alt katlardaki evlerin çatıları, üst katlardaki evlerin avlusu olarak kullanılmasıdır. Yani siz evde uyurken çatınızdan birileri yürüyebilir :). Köyde çok gece hayatı olmasa da kendi başımıza köyün sokaklarında doğaya karşı @jbl hoparlör sayesinde güzel zaman geçirdik. Buraya giderken yanınıza uzun kollu giysiler almanızı tavsiye ederim çünkü iklimi her an değişebiliyor ve soğuk olabiliyor. Ayrıca köyde yapılacak ve alınacak çok şey olduğunu görebilirsiniz. Hediyelik eşya satın alabilir, restoranlarında yerel lezzetler deneyebilirsiniz. Fiyat olarak bunları yapabilmeniz adına en uygun köylerden biri olacaktır :).

İran’da Gidilmesi Gereken Yerler : Masule Köyü

Masouleh Köyü Hakkında

Masule köyü Hazar Denizi’nden yaklaşık 60 kilometre içeride yoğun ormanlık bir dağın tepesinde yer almaktadır. Konumu nedeniyle, Masouleh köyünün iklimi İran’ın çoğu bölgesinden farklıdır. Hazar’ın güneybatısındaki ılık, nemli hava esiyor Alborz Dağları tarafından tıkanıyor, dağların deniz tarafında şiddetli yağış ve sis oluşuyor. Masouleh deniz seviyesinden yaklaşık 1.050 metre yükseklikte yer almakta, ancak kotların yüksekliği köyde yüz metreden fazla değişmektedir. Alt katlardaki evlerin çatıları, üst katlardaki evlerin avlusu olarak kullanılmaktadır. Bazı durumlarda, ara sokaklar birbirine bağlı çatılar boyunca döşenir. Köyde şu anda yaklaşık 800 kişi yaşmaaktadır. Masouleh sakinlerinin anadili, Hazar Denizi’nin batı ve güney kıyılarında bir milyondan az insan tarafından konuşulan bir dil olan Talysh’dir.

İran’da Gidilmesi Gereken Yerler : Masule Köyü

Gilan Hakkında

Gilan İran‘daki 31 eyaletten biridir. Eyaletin başkenti Rasht’tir. Kuzeyinde Azerbeycan sınırı bulunmaktadır ve Hazar Denizi’ne bağlıdır. MÖ 6. yüzyılda Gilan eyaleti Achaemenid Cyrus bilinen adıyla 2. Kiros buraya yerleşmiştir ve buranın yönetimini devralmıştır, bu dödnemde Pers İmparatorluğu’nuda kurup bir çok asya ülkesini ele geçirmiştir. Achaemenid hanedanı devrildiğinde ise ülke İskender ve daha sonra Slovaklar tarafından işgal edilmiştir. Selçuklular zamanında ise Gilan’ın yerel yöneticileri tamamen bağımsız olarak hüküm sürmüşlerdir, bu dönemde de Gilan şehri bağımsızlığını kaybetmiştir.

İran’da Gidilmesi Gereken Yerler : Masule Köyü⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Gilan ilindeki etnik çeşitliliğe göre, dil ve lehçeler bu bölgede de farklıdır, ancak baskın lehçesi Gilaki, Taleshi ve Deylami’dir. Gilaki bir İran dili ve aslında Guilan halkının ana dili olarak kabul edilen Pahlavi dilinin bir koludur. Gilaki’nin kendisi, doğu ve batı bölgelerinde birbirinden farklı birkaç kollara ayrılmıştır. Eyaletin doğusundaki lehçeye “BiePish”, ilçenin batısına ise “Bie Pas” adı verilir. Bu ilde ikamet eden etnik Azeri Türkleri arasında Azeri Türk dili yaygındır. Talesh, Astara, Rasht, Rezvanshahr ve Bandar Anzali gibi şehirlerde yaşayan ve Azeri konuşan insanlarla karşılaşabilirsiniz. Gilan’ın diğer önemli dilleri arasında, Gilaki’den temelde farklı olan Deilmi’nin dili de vardır. Galeshi dağlık halkın ortak lehçesidir, Rudbar halkının lehçesi Taleshi’dir ve Kermanji Amarului’nin aksanıdır. Rudbar bölgesinde, Tati ve Kürt kabileleri Tati ve Kürt dillerinde yaşıyor. Rasht ve Bandar Anzali şehirlerinde Ermenilerin az bir Ermeni ikamet ediyor. Rudbar bölgesinde, Tati ve Kurd kabileleri yaşıyor ve Tati ve Kurdis konuşuyorlar. Rasht ve Bandar Anzali şehirlerinde azınlıkça Ermenice konuşan Ermeniler yaşamaktadır. Bu dillerin yanı sıra bu ildeki insanlar Farsçaya ülkenin resmi dili olarak aşinadırlar.

İran Yerel Lezzetleri
İran’da Gidilmesi Gereken Yerler : Masule Köyü
gezginyarkin

Yorum Yazın

Güncel Gönderiler

Tunus’ta şehir değiştirme ve şehir otobüsleri

Tunus'ta Louage ile Yolculuk: Pratik ve Ekonomik Bir Deneyim Tunus'un tüm Louage istasyonlarının linklerini yazının…

% gün önce

TRENDEN DIŞARIDA YOLCULUK – Sri Lanka İlk GÜN 🇱🇰

Herkese Selam, Uzun süredir aktif olarak video paylaşamamışken asya videolarımı paylaşmaya başladım :) Sri Lanka'ya…

% gün önce

İzlanda Gezi Rehberi | Turlar ve İncelemeler | Seyahat İpuçları

Herkese İzlanda‘dan selamlar, Bu içeriğimde size İzlanda’da yaşadığım deneyimleri paylaşmak istedim. Ayrıca İzlanda’daki ilk günümün…

% gün önce

Suriye Savaş Bölgesi : Humus Sokakları

Herkese Selamlar! Halep’ten Humus’a olan yolculuğumu sizlerle paylaşmak istedim. Her bölümü ekleyemedim ancak tadında güzel…

% gün önce

İzlanda’da İlk Günüm | Zorlu Kış Günü, Günlük Harcama

Herkese İzlanda'daki ilk günümden selamlar, İzlanda'daki ilk günümün bir videosunu hazırladım. İzlanda pahalı bir ülke…

% gün önce

Kendini Keşfetmek İçin Yapman Gerekenler

Yalnız seyahat etmek birçok insan için korkutucu bir deneyim olabilir. Ancak, kendinizi keşfetmek ve dünyayı…

% gün önce

Bu web sitesinde Cookie'ler kullanılmaktadır.