Kayıp Kent Halfeti, Şanlıurfa

2903 0
Kayıp Kent Halfeti, Şanlıurfa
Kayıp Kent Halfeti, Şanlıurfa
Kayıp Kent Halfeti, Şanlıurfa

Halfeti, Gaziantep’e yakın olmasına rağmen Şanlıurfa‘ya bağlı bir ilçedir. Türkiye’nin en özel yerlerinden biri olduğunu düşünüyorum, çünkü eski şehir çoğunlukla baraj inşaatı nedeniyle suya batmış durumda. Halfeti‘nin bir kısmı su altında kaybolsa da, gizli bir cennet gibi çok zengin bir kültürel mirasa ve güzelliğe sahiptir. Ayrıca Halfeti’nin özel bir gül türü vardır; “Ağlayan Arap Kızı” olarak da bilinen Kara Gül. İlkbahar ve sonbaharda çiçek açar.

Kayıp Kent Halfeti, Şanlıurfa
Şanlıurfa Gezilebilecek Yerler

Günümüzde, Halfeti iki bölüme ayrılmıştır: Eski şehir ve yeni şehir. 2000 yılında Fırat nehrinde Birecik Barajı tamamlandığında eski şehir, çiftçi evleri, ağaçlar, cami vb. Su altında kalmıştır. Bu yüzden, Halfeti sakinleri, Yeni Halfeti olarak adlandırılan yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki yeni kasabaya inşa edip taşınmak zorunda kalınmıştır. Bu arada batık – orijinal – Halfeti kasabası bugün Eski Halfeti olarak adlandırılmaktadır.

Kayıp Kent Halfeti, Şanlıurfa
Şanlıurfa Gezi Rehberi

Kentin temeli, Asurlular tarafından Sitamrat adıyla yerleştirildiği M.Ö. 9. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Roma döneminde burada Akamai adına bir yerleşim bulunmaktaydı, sonra Koyla olarak değiştirilmiştir. Romalılar’dan sonra Sassanlar, Araplar, Emeviler ve Abbasi, MS 6-8. Yüzyıllar arasında bölgeye hükmetmiştir. 11. yüzyılda Selçuklular ve 16. yüzyılda Osmanlılar bölgeyi ele geçirmiştir.

Kayıp Kent Halfeti, Şanlıurfa
Kayıp Kent Halfeti, Şanlıurfa

2013 yılında kasaba, sakinliği nedeniyle “Citta (italyanca) ‘Slow” veya Slow City üyesi olmuştur. Citta ‘Slow, nüfusu 50 binden az olan küçük kasabalara verilen uluslararası bir unvandır ve gelenekleri, mutfağı, doğayı ve yerel yönetimlere yardımcı olacak diğer özellikleri geliştirmek için yerel kalkınmaya odaklanmıştır.

Kayıp Kent Halfeti, Şanlıurfa
Kayıp Kent Halfeti, Şanlıurfa

Kasaba, sahil boyunca kiralanabilen küçük tekneler tarafından ziyaret edilebilir. Tekne turuna çıkarsanız; Eski Halfeti’nin en çarpıcı manzaraları taştan yapılmış ağaçlar, batık cami minareleri, eski kale, saray kalıntıları ve suyun altında ve altında görülebilen diğer tarihi görebilirsiniz. Ayrıca, Halfeti Baraj Gölü üzerindeki 135 metre uzunluğundaki asma köprüden eşsiz manzaraların keyfini çıkarabilirsiniz.

Göl çevresinde yerel mutfağın tadına bakabileceğiniz küçük restoranlar var, özellikle patlıcanlı Halfeti kebabı veya Sabut balık ızgarası. Ayrıca köyün çevresindeki çay bahçelerinde veya 200 yıllık Kanneci konağında bir Türk çayı veya kahvesinin tadını çıkarabilirsiniz. Halfeti’de ziyaret edilecek bazı ilginç köyler Savasan (veya Batıkköy) köyü, Rumkale ve Beresul’dur. Yakındaki Halfeti’de Gaziantep şehri ve Zeugma sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için yarkin@gezginperest.com’a mail atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

error: İçerik korumalıdır

Herkese Selam! Yeni içeriklerimizden hemen haberdar olun🤗

Güncel yazı ve videolarımıza ulaşmak için bize e-postanızı iletebilirsiniz.

Haber bültenine başarıyla abone oldunuz

İsteğiniz gönderilmeye çalışılırken bir hata oluştu. Lütfen tekrar deneyin.

Gezi Rehberi - Gezgin - Seyyah - Gezgin Perest will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.